Orvosi műhiba


Orvosi műhiba az orvosi beavatkozás, ill. kórházi kezelés során az orvos, ill. egészségügyi dolgozó által a rájuk vonatkozó szakmai szabályok vétkes megszegése.

Kórházi ellátás során előfordulhat, hogy a beteg, vagy a beteg hozzátartozói nem elégedettek az ellátás színvonalával, a kezelés eredményével és ilyenkor orvosi műhibára hivatkozva kártérítést követelnek. Az orvosi műhiba jogi értelemben vett tényállása azonban a legtöbbször bonyolultabb, mint azt a potenciális sértettek gondolják, ezért nem árt áttekinteni, hogy milyen esetekben állhat fenn orvosi műhiba jogállása.

Leggyakrabban természetesen a szerencsétlen kimenetelű orvosi beavatkozások után merül fel a beteg hozzátartozóiban a kártérítés igénye, de fontos megjegyezni, hogy az orvosi műhiba jogi efedettsége ennél sokkal szélesebb spektrumon mozog. Önmagában már az is kimeríthet orvosi műhiba címén jogsértést, ha a beteget a kórházban nem az őt megillető módon látják el, ideértve a beteg étkezési és tisztálkodási lehetőségeit, a kórházon belüli szállítást, vagy például a beteg túl korai elbocsátását a kórházból.

Kártérítés felelőssége abban az esetben is megállapítható a kórházzal szemben, ha egy bizonyos orvosi beavatkozás következtében a beteg súlyos, akár maradandó egészségkárosodást szenvedett úgy, hogy a beavatkozás kockázatairól a kórház nem tájékoztatta a beteget – a beavatkozást megelőzően.

Gyakori, hogy a sértettek olyan ügyekben sejtenek orvosi műhibát, amelynek során az orvos helytelen diagnózist állapított meg, az ilyen esetekkel azonban különösen körültekintően kell elbánni, hiszen a helytelen diagnózis önmagában még korántsem ad jogi alapot az orvosi műhiba felelősségének megállapítására.

A tapasztalatok szerint a legbiztosabb kimenetelű műhibaperek a kórházi fertőződésekkel kapcsolatnak zajlanak le. Ebben az esetben akár egy sikeres műtétet is követhet súlyos, akár maradandó károsodással járó fertőzés, ami a kórház nem megfelelő higiéniai gyakorlatának köszönhető. Ezekben az esetekben csak a legritkább esetben fordul elő, hogy nem áll meg az orvosi műhiba jogi tényállása.

Az orvosi műhiba jogszabályi keretei természetesen szigorú szabályozás alatt értendők, ezért a műhibaper gondolata előtt mindenképp ajánlott felkeresni egy tapasztalt ügyvédet, aki tisztában van a jogszabályokkal és a joggyakorlattal.

Kérjen díjmentes szakmai konzultációt cégünk szakjogászától orvosi műhiba esetén.

Kérjen segítséget tőlünk orvosi műhiba esetén!

Természetes, hogy az orvos is ember, és ő is tévedhet, viszont ilyenkor az a személy, aki ennek az egésznek az elszenvedője, biztosításától függő mértékű kártérítésre jogosult, illetve eljárás útján a kórházat vagy az orvost is kötelezheti annak megfizetésére. Az ilyen eseteknél előfordul, hogy bizonyítottan az orvos hibázott, de különböző jogi kiskapukat használva a kórház megússza a kártérítés kifizetését, mindez elkerülhető lenne egy felkészült jogi képviselettel.

Ha egy tapasztalt, vagy éppen kifejezetten a kórházi műhibákra szakosodott jogi tanácsadó szolgáltatásait vesszük igénybe, igen jó esélyünk van arra, hogy megkapjuk a megérdemelt kártérítést, és hogy a bíróság elismeri az igazunkat.

Ha felkészült és tapasztalt jogi tanácsadóra van szüksége, akkor forduljon hozzánk! Szakembereink jártasak az orvosi műhibákkal kapcsolatos jogi procedúrák lebonyolításában, és Ön biztos lehet benne, hogy ha minket választ, nem kell felesleges kiadásokba vernie magát!

Kérjen segítséget tőlünk orvosi műhiba esetén!