Sérelemdíj

Amit a sérelemdíjról tudni érdemes

Milyen esetekben járhat sérelemdíj? És mitől függ a mértéke? Íme a legfontosabb tudnivalók, hogy Ön is tudja, mit tegyen, ha sérülnek a személyiségi jogai!

Az elmúlt években sokat hallani a hírekben, hogy valakinek sérülnek a személyiségi jogai, abba viszont a legtöbben nem gondolnak bele, hogy ugyanezek a jogok mindannyiunkat megilletnek. A Polgári Törvénykönyv szerint mindenkinek jár az általános védelem a személyiségi jogok megsértésével szemben. Ez lehet többet között hátrányos megkülönböztetés, de a szabadság, a becsület, a magánélet vagy akár a képmáshoz való jog megsértése is.
Ha a sértett hivatalos útra tereli az ügyet, a személyiségi jogok megsértése többféle következményt vonhat maga után, 2014 óta már a sérelemdíj is szerepel a szankciók között. A bíróság által megítélt összeg, vagyis maga a sérelemdíj kettős funkciót lát el, egyfelől büntetés a jogsértőnek, másfelől pedig kompenzáció a sérelmet elszenvedett félnek. Ennek ismeretében azonban felmerülhet a kérdés, hogy miben különbözik ez a kártérítéstől.

Elsőre hasonlónak tűnhet a kettő, ám míg kártérítés pénzben is kifejezhető, vagyis vagyoni hátrány esetén járhat, sérelemdíjra nem vagyoni hátrány esetén tarthat igényt a sértett. Ha valaki sérelemdíjat kíván érvényesíteni, az ügymenetet illetően is másra kell számítania, mintha kártérítésre tartana igényt. Itt nem kell és nem is lehet forintosítva bizonyítani a hátrányt, ami bizonyos szempontból könnyebbséget jelent, összességében azonban mégis bonyolítja a helyzetet.

Mivel nem puszta adatok, hanem az ügy körülményei alapján hoz döntést a bíróság, a várható összeget is nehéz előre megmondani. Elsősorban a jogsértés súlyát veszi alapul a bíróság, de ezen felül számításba veszik a jogsértés sértettre és környezetére gyakorolt hatását, a felróhatóság mértékét, valamint azt is, hogy ismétlődő esetről van-e szó. Ami biztos, hogy a sérelemdíj mindig egyösszegű, de pár százezer forinttól milliós nagyságrendig igen széles skálán mozoghat.

Ha segítségre lenne szüksége, hogy eligazodjon a sérelemdíj ügymenetének útvesztőiben, ránk számíthat. Lépjen velünk kapcsolatba és ossza meg a részleteket szakértőinkkel!

További cikkek  Baleseti kártérítés teljes körű ügyintézése – díjmentes szakmai tanácsadás