Elcsúszott a járdán, vagy megtámadta egy kutya? Ki fizeti a kártérítést a károsult részére?

Elcsúszott a járdán, vagy megtámadta egy kutya? Ki fizeti a kártérítést a károsult részére?

A balesetveszélyes helyzetek jelen vannak a mindennapokban, és sajnos bizonyos esetekben be is következnek, amelyek között egy-egy ügy odáig fajul, hogy a sértett baleseti kártérítést követel. A kérdés már csak az, hogy ki felé kell benyújtania az ezzel kapcsolatos követeléseit?

Ha például elcsúszik a járdán, abban az esetben a közút kezelője felel a baleseti kártérítésért. Ehhez a sérültnek azt kell bizonyítania, hogy a közút kezelője elhanyagolta a közterület karbantartását. A járda tartozhat az önkormányzathoz, egy gazdálkodó szervezethez, társasházhoz, vagy magánszemélyhez, vagyis egy járdán történő elcsúszás esetében ahhoz lehet fordulni, akinek az adott járdaszakasz a tulajdonában van. Az épületről lehulló vakolat, vagy az emeletekről kidobott tárgyak okozta balesetekért is a tulajdonos felel.

Ugyanez igaz a kutyatámadásokra is, vagyis a baleseti kártérítést ebben az esetben is az állat gazdája köteles állni. Ezek az ügyek viszonylag egyszerűek, de a vadállatok okozta balesetek kártérítése csak abban az esetben lehetséges, ha az érintett terület vadásztársasága kötött ilyen helyzetekre felelősségbiztosítást.

Ha kérdései lennének az egyéb balesetek kártérítéseivel kapcsolatban, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!