Elcsúszott a járdán, vagy megtámadta egy kutya? Ki fizeti a kártérítést a károsult részére?

Elcsúszott a járdán, vagy megtámadta egy kutya? Ki fizeti a kártérítést a károsult részére?

A balesetveszélyes helyzetek jelen vannak a mindennapokban, és sajnos bizonyos esetekben be is következnek, amelyek között egy-egy ügy odáig fajul, hogy a sértett baleseti kártérítést követel. A kérdés már csak az, hogy ki felé kell benyújtania az ezzel kapcsolatos követeléseit?

Ha például elcsúszik a járdán, abban az esetben a közút kezelője felel a baleseti kártérítésért. Ehhez a sérültnek azt kell bizonyítania, hogy a közút kezelője elhanyagolta a közterület karbantartását. A járda tartozhat az önkormányzathoz, egy gazdálkodó szervezethez, társasházhoz, vagy magánszemélyhez, vagyis egy járdán történő elcsúszás esetében ahhoz lehet fordulni, akinek az adott járdaszakasz a tulajdonában van. Az épületről lehulló vakolat, vagy az emeletekről kidobott tárgyak okozta balesetekért is a tulajdonos felel.

Ugyanez igaz a kutyatámadásokra is, vagyis a baleseti kártérítést ebben az esetben is az állat gazdája köteles állni. Ezek az ügyek viszonylag egyszerűek, de a vadállatok okozta balesetek kártérítése csak abban az esetben lehetséges, ha az érintett terület vadásztársasága kötött ilyen helyzetekre felelősségbiztosítást.

Ha kérdései lennének az egyéb balesetek kártérítéseivel kapcsolatban, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

További cikkek  Baleseti kártérítés adózása