Veszélyes lehet az őzek párzása az autósokra

Minden évben a július közepétől augusztus közepéig terjedő időszakra tehető az őzek párzása, ami csöppet sem veszélytelen az autósok számára. A párzást megelőzően ugyanis a bak gyakran kezd el kergetőzni a sutával, így pedig könnyen az úttestre szaladhatnak. Bármennyire körültekintően is közlekedünk, gyakran egy pillanat alatt megtörténik a baj, a legtöbb esetben nem lehet elkerülni. Ha ilyen helyzetbe kerülünk, fontos, hogy mindent hagyjunk mozdulatlanul a helyszínen, és azonnal hívjuk ki a rendőrséget!

Mivel az őzeket értelemszerűen nem lehet megkérni arra, hogy ne szaladgáljanak az úttesten, vagy nézzenek körül, az autósoknak kell fokozott figyelemmel lenniük ebben az időszakban. A megelőzés érdekében igyekezzünk lassan hajtani a jelzett területeken, és szemünk sarkával figyeljük az út szélét, hogy a legkisebb mozgást is észre tudjuk venni. Fontos azonban azt is tudni, hogy nem csak azokon a helyeken lehet számítani az úttestre rohanó állatokra, ahol tábla hívja fel a figyelmet a veszélyre, mindenhol résen kell lenni.

Ha előttünk terem a vad, talán a legkevésbé rosszul az ütközéssel járunk, ha ugyanis félrerántjuk a kormányt, súlyosabb balesetben lehet részünk. Amennyiben személyi sérülés történik, kötelező a balesetet jelenteni, anyagi kár esetén pedig a rendőrséget ajánlott értesíteni, hogy később ne legyenek viták. A rendőr ugyanis értesíti az illetékes vadőrt, így megoldják az állat tetemének elszállítását is. Azt is vizsgálják, hogy volt-e tábla, ami jelezte a veszélyt, valamint hogy az autós szabályosan közlekedett-e.

A legtöbb vadgázolásos esetben mind az autós, mind a vadásztársaság, mind pedig a vad vétlen, a járműben keletkezett kár térítését polgári peres eljárásban lehet kérni. Tudni kell azonban, hogy ha a vadásztársaság mindent megtett annak érdekében, hogy megakadályozzák a balesetet, vagyis kitették a veszélyre figyelmeztető táblát, esetleg kerítéssel is próbálták megakadályozni, hogy az őzek az útra tévedjenek, nem túl valószínű, hogy a vadásztársaság meg fogja téríteni az autóban keletkezett kárt.

További cikkek  Közlekedési balesetek – így nyújtsunk segítséget a sérültek számára