Fontos tudnivalók az üzemi balesetekről

Ha az üzemi balesetek szóba kerülnek, az emberek többsége szinte azonnal a gépekkel teli gyárakra, ipari területekre asszociál, pedig bármilyen munkakörben, vállalkozásban bekövetkezhet üzemi baleset. Nagyon fontos, hogy az emberek tisztában legyenek az üzemi balesetek fogalmával, és az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókkal, mert ellenkező esetben komoly félreértések merülhetnek fel a munkáltatóval.

Üzemi balesetnek minősül a kötelező egészségbiztosításról szóló törvény szerint az a baleset, ami az alkalmazottat a munkavégzés közben vagy azzal összefüggésben éri. Az is üzemi balesetnek számít, ami a dolgozót öltözködés, tisztálkodás, üzemorvosi vizsgálat, étkezés, vagy a munkáltató által biztosított szolgáltatások során éri. 

Egyesek mindezekből kifolyólag azt gondolják, hogy az is üzemi baleset, amikor például az alkalmazott a munkahelyén tartandó sport vagy kulturális esemény közben sérül meg könnyebben vagy súlyosabban. Mivel a dolgozót ezesetben nem a munkájával összefüggésben érte baj, ilyen és ehhez hasonló szituációk nem minősülhetnek üzemi balesetnek. Amennyiben közcélú munkáról van szó, és annak ideje alatt éri valamilyen sérülés a dolgozót, az egészségbiztosítási törvény kimondja, hogy akkor már üzemi balesetről van szó. Itt fontos tisztázni a közcélú munka fogalmát: ezalatt az önkormányzat, állami szerv vagy munkáltatón keresztül létrejött társadalmi munkát lehet érteni.

Vannak olyan szélsőséges esetek, amikor végképp nem lehet szó üzemi balesetről. Az ittasság mindenképp kizáró ok, de az is, ha a dolgozó engedély nélkül végezte a feladatát vagy szándékos rendbontást követett el.

Mint a rövid ismertetőből látható, az üzemi balesetek igencsak összetett témát fednek le, amivel kapcsolatban, ha az ember érintettnek érzi magát, érdemes tapasztalt, a területet jól ismerő szakembert megkérdezni. Így sokkal zökkenőmentesebb és gördülékenyebb az ügyintézés, és még a kellemetlen szituációk is elkerülhetők. Ha segítségre lenne szüksége, vagy szeretne még bővebb információkat megtudni, keressen bennünket bizalommal elérhetőségeinken!  

További cikkek  Munkahelyi baleseti jegyzőkönyv - segítség a kitöltéshez