munkahelyi baleseti kártérítés

Munkahelyi balesetek száma: statisztika, trendek

A munkahelyi balesetek továbbra is komoly gondot jelentenek Magyarországon; évente számos baleset történik, amelyek megelőzhetőek lennének.

A munkahelyi biztonság javítására és a balesetek számának csökkentésére irányuló erőfeszítések ellenére a 2022-re és 2023-ra vonatkozó statisztikák és tendenciák azt mutatják, hogy még hosszú út áll előttünk, így rengeteg a munkahelyi baleseti kártérítés, és a kártérítési ügyvédeknek is bőven akad munkájuk.

A magyar munkaügyi felügyelőség szerint 2022-ben 11816 munkahelyi baleset történt, amelyek 57 halálos áldozatot követeltek – ez enyhe növekedést jelent az előző évhez képest, amikor 11397 baleset és 53 halálos áldozat volt. A leggyakoribb balesettípusok a magasból történő lezuhanás, a nehéz tárgyak kezelése, valamint a vágások és szúrások voltak.

Az adatok arra is utalnak, hogy bizonyos iparágak hajlamosabbak a munkahelyi balesetekre, mint mások. Az építőiparban például az összes baleset 26%-a történt 2022-ben, ezt követte a feldolgozóipar (17%), majd a szállítás és raktározás (13%). Az építőipari ágazaton belül a magasból történő lezuhanások voltak a vezető baleseti okok.

Ha 2023-ra tekintünk előre, szintén nem biztatóak a munkahelyi balesetekkel kapcsolatos tendenciák. Az év első negyedévében már 3013 balesetet jelentettek, ami 14%-os növekedést jelent 2022 azonos időszakához képest. A halálos balesetek száma is 27%-kal nőtt, 17 halálesetet jelentettek.

A szakértők szerint a COVID-19 világjárvány szerepet játszott a munkahelyi balesetek számának növekedésében. Mivel sok vállalat pénzügyi nehézségekkel küzd, előfordulhat, hogy nem fektetnek be a biztonsági berendezésekbe és a képzésbe, de a világjárvány a távmunka növekedéséhez is vezetett, ami új biztonsági kihívásokat jelenthet a munkavállalók számára.

A magyarországi munkahelyi balesetekkel kapcsolatos trendek és statisztikák csökkenő tendenciája érdekében elengedhetetlen, hogy a vállalatok prioritásként kezeljék a biztonságot, illetve beruházzanak a megfelelő felszerelésekbe és képzésekbe.

Amennyiben kérdése lenne a témával kapcsolatban, forduljon bizalommal kárrendezési irodánkhoz elérhetőségeink egyikén!

További cikkek  Munkahelyi baleseti kártérítés, ha a védelem elmaradt