munkahelyi baleseti kártérítés

Üzemi baleset? Ezt kell tudnia a táppénzről és baleseti kártérítésről!

Ha üzemi baleset érte, jár Önnek a táppénz, de nem kell beérnie ezzel az ellátással, hiszen a baleseti kártérítés akár milliós nagyságrendű összeg is lehet!

Egy baleset hosszabb-rövidebb időre keresőképtelenné teheti az embert, ilyenkor a kieső jövedelem pótlására szolgál a táppénz. Üzemi baleset esetén azonban úgynevezett baleseti táppénz jár, melynek körülményei némileg eltérnek attól, amivel korábban esetleg már találkozott, ezért jó, ha tudja, hogy mire számíthat az anyagiakat illetően.
Az első és egyben talán legnagyobb különbség, hogy baleseti táppénz passzív jogon is jár. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem csak a biztosítás fennállása alatt kaphat ilyen ellátást, hanem akkor is, ha a biztosítás megszűnését követő legkésőbb harmadik napon történik üzemi baleset, amely keresőképtelenné teszi.

Ha üzemi baleset történt, akkor a rendes betegszabadságra vonatkozó rendelkezés érvényét veszti, a keresőképtelenség első napjától kezdve baleseti táppénzre jogosult. Az ellátás előzetes biztosítási időtől függetlenül a keresőképtelenség időszakára, de legfeljebb egy éven át jár.

A baleseti táppénz folyósítása bizonyos esetekben, orvosszakértői szerv szakvéleménye alapján meghosszabbítható, maximum egy évvel. Fontos tudni ugyanakkor azt is, hogy amennyiben a felülvizsgálatokon nem jelenik meg, nem tartja be az utasításokat, illetve szándékosan késlelteti a felépülést, a folyósítást meg is szüntethetik.

A baleseti táppénz mértéke a szokásos 50-60%-kal szemben 100%, ez alól az úti balesetek jelentenek kivételt, ebben az esetben 90%-ra lehet számítani. Ha a sérüléséből adódóan extra kiadásai vannak, előfordulhat, hogy ez az összeg sem jelent hosszú távú megoldást, viszont semmiképpen se feledje a munkahelyi baleseti kártérítés lehetőségét!

Amennyiben a jegyzőkönyv is alátámasztja a vétlenséget, baleseti kártérítés jár Önnek, és ez korántsem olyan összeg, ami a kieső jövedelmet pótolja, hanem egy komolyabb kompenzáció, ami törvényileg megilleti Önt. Ha szeretne élni ezzel a lehetőséggel, méghozzá úgy, hogy a lehető leghamarabb lezárhatja az ügyet, kérje bátran segítségünket!

További cikkek  Fontosabb tudnivalók a munkahelyi balesetekről