Mit nevezünk közlekedési balesetnek?

Közlekedési baleset során egy mozgó jármű vagy igavonásra is befogható állat részvételével, a jármű mozgásából eredően okozott baleset értünk. A közlekedési baleset bekövetkezhet a közlekedési szabályok megsértésének gondatlanságából, szándékosan vagy véletlenül előidézett váratlan esemény kapcsán is. A személyi sérülés és/vagy vagyoni kár és a jármű mozgása között okozati összefüggésnek kell lennie.

Mit kell tennünk közlekedési baleset esetén?

A gépjárműveket le kell állítani, illetve meg kell győződni róla, hogy történt-e személyi sérülés. Ezek után a lehetőség szerint el kell hárítani a közvetlen további baleset veszélyes helyzetet.

Mit kell kitölteni egy baleset során?

Baleseti bejelentő nyomtatványt (kék-sárga nyomtatvány), amelyet bármelyik biztosító társaságtól ingyenesen beszerezhető.

Személyi sérülés is történt a balesetben?

Amennyiben személyi sérülés történt a közlekedés balesetben, a balesetben megsérült(ek) ellátásán túl a rendőrséget és a mentőket is értesíteni kell.

Csak vagyoni kár keletkezett a közlekedési balesetben?

Ebben az esetben ha a balesetet okozó fél elismeri a felelősségét, akkor elégséges kitölteni a baleseti bejelentő nyomtatványt, amelyet mindkét félnek alá kell írnia. Ha vitás a közlekedési baleset felelősségégének elismerése, akkor rendőrségi intézkedés kérhető, amelyet mindkét fél köteles megvárni.

Hova kell elküldeni a baleseti bejelentő lapot?

A balesetet a károkozónak és a károsultnak is be kell jelentenie 8 napon belül a károkozó biztosítójának.

Hogy érvényesítsük a baleseti kárunkat?

Vagyoni kártérítés esetén a kárbejelentést követően szemlézik a károsult gépjárművét. A károkozó biztosítója felajánlhat egy kártérítési összeget, illetve javítási számla alapján megtéríti a tényleges helyreállítási költséget.

Személyi sérülés esetén a kárbejelentés minősége sokszor a kártérítés összegét is eldönti, ezért érdemes szakembert megbízni a kár rendezésére.

Bízza profikra a kárrendezést!

Akik már huzamosabb ideje vezetnek, biztosan szenvedtek balesetet, koccantak vagy keveredtem valamilyen konfrontációba az utakon. Ez sajnos elkerülhetetlen, viszont ha anyagi kár vagy sérülés keletkezik egy balesetből, azt jelezni kell a biztosítónak, és meg kell kezdődnie a kárrendezési eljárásnak.

Ahhoz, hogy a kárrendezés egyszerűen és méltányosan záródjon, fontos, hogy minden esetben kérjünk jogi tanácsadást, mivel a megfelelő képviseleten akár a kárrendezés végösszege is múlhat. Egy felkészült jogi tanácsadó segítségével az eljárás sokkalta gördülékenyebben fog zajlani, mint egyébként. Egy jogi tanácsadóra tehát a teljes körű ügyintézést is rábízhatjuk, így sokkalta kényelmesebb számunkra is. Az emberek nagy része a költségek miatt nem veszi igénybe ezt a szolgáltatást, de erre is van megoldás!

Válasszon minket, ha közlekedési baleset utáni jogi tanácsadásra van szüksége, és a költségek miatt se aggódjon, hiszen sikerdíjjal dolgozunk, tehát minket elegendő, hogy ha a mi közbenjárásunkkal kapott kártérítésből fizet ki!

Bízza profikra a kárrendezést!