Kárbejelentések és a kártérítési igények elévülési ideje

Kárbejelentések és a kártérítési igények elévülési ideje

A polgári jognak szerves részét képezi az elévülés témája. Ha valakit valamilyen sérelem, baleset, veszteség ért, akkor lehetősége van a megfelelő keretek között kártérítést követelni az illetékesektől, azoktól, akiket felelősség terhel a sérelemért. A szabályozásra azért van szükség, hogy ne lehessen akármeddig visszamenni az időben és évtizedekre visszamenőleg is kártérítést követelni mindenféle keretek nélkül.

Azt fontos tudni, hogy a magyar polgári jog viszonylag szigorúan veszi a kárbejelentések és a kártérítési igények esetében az elévülési időt. Jelen állás szerint az ehhez kapcsolódó elévülési idő mindössze öt év. Tehát annak, aki szeretné érvényesíteni kártérítési igényét, mindenképpen öt éven belül kell azt megtennie a káreset megtörténtétől számítva, különben ezen túl már nem lesz rá lehetősége.

Szeretne többet megtudni kárbejelentéssel, kártérítési igény benyújtásával kapcsolatban? Amennyiben szakmai tanácsra vagy ügyvédi képviseletre van szüksége a témában, lépjen kapcsolatba irodánkkal megadott elérhetőségeinken!

További cikkek  Munkahelyi baleset kártérítés: jogi segítség, ami megilleti Önt