Ha vétlen áldozatként balesetet szenvedtünk, a törvény szerint kártérítésre vagyunk jogosultak. Ennek egyik része a vagyoni kártérítés, mely összege elég pontosan meghatározható: a baleset miatt fölmerült kiadások, valamint elmaradt haszon összessége. Ide tartozik a járművünkben keletkezett kár, illetve értékromlás, a megsérült ruházatunk, de a beszedett gyógyszerek ára vagy a kórházi kezelések költsége is. Szintén a vagyoni kártérítés körébe tartozik az elmaradt haszon, tehát például kiesett munkabér is. Mindezeket számlákkal és más dokumentumokkal pontosan lehet igazolni, azonban már ebbe az esetben is érdemes a baleseti kárigény benyújtása előtt szakember véleményét kikérni.

Nehezebb dolgunk van azonban a nem vagyoni kártérítések esetében. Nem könnyű számszerűsíteni egy eltört végtag okozta lelki és fizikális kellemetlenségeket, de még nehezebb a maradandó egészségkárosodást vagy akár egy szeretett személy baleset általi elvesztését összegekben kifejezni. Ilyenkor a valódi cél természetesen nem a hiány jóvátétele, hanem egy gesztus, amely valamennyire enyhítheti a fájdalmat és kellemetlenségeket.

A sérülések esetében a bírói joggyakorlat már tartalmaz hozzávetőleges összegeket. A jog éppen változáson megy keresztül: eddig a bíró kérhette a nem vagyoni kártérítési igény bizonyítását. Az Alkotmánybíróság több eseti határozata viszont kijelentette, hogy némely esetben önmagában már az is megalázó és fájdalmas, ha valakinek föl kell idéznie a történteket. Más károk pedig egyszerűen nem bizonyíthatóak, és azokat köztudomásúként el kell fogadni. Nehéz megmondani, hogy valakinek milyen kárt okozott, hogy a szeme láttára sérültek meg többen is, és esetleg ő is súlyos sérüléseket szenvedett. A jövőben a nem vagyoni kártérítést már nem kell bizonyítani.

Egy biztosítási ügyvéd segítségével reális követelés, baleseti kárigény benyújtása érhető el, melyet a biztosító is elfogadhat, valamint olyan kártérítési lehetőségekre is kiterjed, amely a tapasztalata alapján elvárható kártérítés a károkozó részéről. Ha a biztosító és a kártérítésre jogosult között megegyezés születik, úgy a hosszadalmas bírósági procedúra megelőzhető. A sérülés esetében figyelembe kell venni annak súlyosságát, valamint tartósságát. Évekig vagy akár a sérült élete végéig fennálló egészségromlás esetén életjáradékot lehet kérni vagy kockázati elemzés után egy összegben életjáradékot kiváltó kárpótlást. Halál esetében a hozzátartozók jogosultak összegre az egyéni jellemzők alapján. A legjelentősebb tényező az elhunyttal való kapcsolat szorossága, családok esetében pedig a kieső jövedelem is kártérítéssel pótolható.

Baleseti kárigény benyújtása előtt kérjen díjmentes szakmai konzultációt szakjogászunktól!