Ha önhibánkon kívül közlekedési balesetet szenvedünk, vagyoni és nem vagyoni kártérítésre vagyunk jogosultak. Ezen összegeket általában a vétkes gépjárművezető kötelező biztosításának terhére fedezik. Ezért is szükséges megkötnünk a kötelezőt, hiszen bármilyen felelősségteljesen vezetünk is, előfordulhat, hogy balesetet okozunk. Ha rendelkezünk kötelező biztosítással, ilyenkor nem a saját pénztárcánk látja kárát a balesetnek. Amennyiben nem mi vagyunk a vétkesek, hanem autóstársunk, nekünk jár a kártérítés. A kártérítés mértékének mindig akkorának kell lennie, hogy abból biztosítani lehessen az eredeti állapot visszaállítását. A kártérítés kiterjed az okozott vagyoni és nem vagyoni károkra, az elmaradt haszonra és nyereségre, illetve a felmerült egyéb költségek fedezésére is. Kártérítésre nemcsak a vétlen autó vezetője, hanem a vétkes utasai is jogosultak.

A kártérítést a károsult egy összegben vagy járadék formájában is megkaphatja. A károsultat maradandó egészségkárosodás, súlyosabb sérülés vagy hosszan tartó gyógyulás esetén nem vagyoni jellegű kártérítés is megilleti. A kártérítés összegéhez peres vagy nem peres úton is hozzájuthatunk.

A kártérítés biztosítását a Ptk. elsősorban az eredeti állapot helyreállításának formájában rendeli el (eredeti állapoton azt az állapotot értjük, amely akkor állna fenn, ha a káresemény nem következik be), illetve, amennyiben ez nem lehetséges, a károsult pénzbeli juttatásra jogosult. Lehetőség van a kártérítési módok kombinált alkalmazására is. A károsult baleseti járulékot, járadékot kaphat, amennyiben a baleset következtében munkaképtelenné vált, munkaképessége csökkent, a baleset utáni jövedelme nem éri el a baleset előtti mértéket, illetve ez utóbbi oka a károsultnak nem róható fel.

Kártérítési biztosításánál segítségre van szüksége? Keressen fel minket elérhetőségeinken!

Kötelező biztosításra kifizethető személyi sérülésekre is jár kártérítés!

Balesetet szenvedni mindig szörnyű szerencsétlenség, sokkoló élmény és negatív tapasztalat. Különösen akkor szerzünk vele mindannyian rossz emlékeket, ha nem ússzuk meg egy karcolás nélkül, és mi magunk is megsérülünk, a baleseti kártérítést érintő ügyintézés pedig mindenképpen elintézésre vár.

Az első és legfontosabb dolog ilyenkor az, hogy tisztázzuk, kinek a hibájából történt a baleset, mi vagy a másik autóban ülő sofőr vagyunk-e a hibásak. Amennyiben a másik autó sofőrjének felelőssége a baleset, és rendelkezik kötelező biztosítással, úgy az ő biztosításának terhére kötelezhetjük fizetésre.

Keressen minket bizalommal, és vegye igénybe szakmai segítségünket baleseti kártérítéssel kapcsolatban! Amennyiben minket választ, kártérítési ügyvédeink megtesznek annak érdekében, hogy Ön megkapja, azt, ami jár Önnek!

Vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken, és adja meg magának a lehetőséget, hogy megkapja az utasonkénti kártérítést egy kellemetlen baleset után!

Kötelező biztosításra kifizethető személyi sérülésekre is jár kártérítés!