A labdarúgókluboknak meg kell téríteniük a sérült focisták kárát

A sporttörvény értelmében a labdarúgó a mérkőzésen vagy az edzésen szerzett sportsérülései munkahelyi balesetnek minősülnek. A munkahelyi vagy üzemi baleseteket a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény szabályozza. Ezen jogszabály 167. § (1) bekezdésének alapján a labdarúgó-tevékenység gyakorlása közben bekövetkezett sérülés esetén a munkáltatónak a munkavállaló teljes kárát meg kell térítenie. Tehát olyan kompenzációt kell nyújtania, amellyel megtéríti az elmaradt jövedelem mértékét – azaz a labdarúgó akkora összegre jogosult, mint amekkorát akkor kapna, ha semmilyen kárt nem szenved.

A munkatörvény 169. § (1) bekezdése szerint az elmaradt jövedelem megállapításakor a munkabért és a rendszeres juttatások pénzbeli értékét egyaránt figyelembe kell venni, ha utóbbiakat a munkavállaló ténylegesen igénybe is vette. A munkavállaló, tehát ez esetben a labdarúgó társadalombiztosítási jogviszonya alapján baleseti táppénzre jogosult, a munkáltató, azaz a labdarúgó klub pedig köteles kifizetni részére a táppénz és a szerződés szerinti munkabére különbségét, csak így térítheti meg annak teljes kárát. Tehát, ha a táppénz és a biztosítás együttesen nem fedezik a labdarúgó kárát, azaz a sérülés miatt elmaradt jövedelem mértékét, a sportszervezet
nem mentesülhet a kártérítési felelősség alól. Ezen kívül, a gyógyuláshoz szükséges kezelések árát mint kártérítést szintén biztosítania kell a futballista számára.

További cikkek  Személyi sérülés? Segítünk!