Vigyázat, vadveszély!

Megnőtt a vaddal ütközések veszélye az őzbakok területfoglalása, ebből adódó fokozott mozgása és az aszály következtében.

Korábban a vadásztársaságok kötelezően fizettek biztosítási díjat, és ennek alapján térítette meg az autósok kárát a biztosító. A visszaélésekre hivatkozva nem akadt olyan biztosító, mely felvállalta volna ezt a profilt.

A vadásztársaságok szerint a fő ok az volt, hogy nagyon megnőtt a vadelütések száma, és a biztosítóknak nem érte meg ez a tevékenység.

Egy a lényeg, a társaságok és a biztosítók kiléptek egymás köreiből. A vaddal ütköző autósnak legbiztosabban akkor van esélye a kártérítésre, ha cascóval rendelkezik.

— A vadászatra jogosultak jellemzően akkor vonhatók felelősségre, ha tevékenységük összefüggésbe hozható a balesettel — magyarázta Zuberecz Tibor megyei fővadász. — Ilyen lehet a vadászat, a hajtás, amikor a vadászok elől menekülnek az állatok, illetve ha az úttest mellé etetőket, sózókat helyeznek el, és ezek odavonzzák a vadakat.

Rendszerint az autós és a vad, a vadásztársaság is vétlen. Az őz, fácán nem tudja, hol és mikor mehet át, az autós egy hirtelen elé ugró vagy repülő vaddal szemben tehetetlen. A veszélyes üzem elvén legtöbbször a vadászatra jogosult és az autós is viseli a saját kárát.

Albert István, a megyei főkapitányság sajtószóvivője elmondta, balesetet akkor kötelező bejelenteni, ha személyi sérülés történik. Amennyiben anyagi kárral járó baleset következik be vad elütése miatt, célszerű értesíteni a rendőrséget a későbbi viták elkerülése végett. A helyszínre vonuló járőr hivatalból értesíti az illetékes vadőrt, aki gondoskodik az elhullott állat elszállításáról.

A rendőrség azt is vizsgálja, az adott útszakaszon volt-e kihelyezve vadveszélyt jelző tábla, illetve a jármű vezetője követett-e el valamilyen szabálysértést, ami miatt bekövetkezett a baleset. A kárt szenvedett jármű tulajdonosa a vadásztársaságnál, illetve polgári peres eljárás keretében érvényesítheti a kárigényét.

Közlekedési szakemberek szerint a vad hirtelen feltűnésénél a kisebbik rossz, ha ütközünk. Ha elkapjuk a kormányt, súlyosabb következmények lehetnek. A vadászatra jogosultak megyénkben egyre több helyen kezdeményezték a vadveszélyt jelző táblák kitételét, de ahol nincs ilyen tábla, ott is elénk ugorhat őz, fácán vagy nyúl.

További cikkek  A Budapesten található baleseti és traumatológiai központok

 

forrás: beol.hu