Egymillió eurós kártérítést kaphat a Líbiában megkínzott orvos

Egy holland bíróság egymillió euró kártérítést ítélt meg annak a palesztin orvosnak, akit a Kadhafi-rezsim idején öt bolgár ápolónővel együtt megkínoztak és bebörtönöztek Líbiában, mert a hatóságok vádjai szerint több száz gyermeket HIV-vírussal fertőztek meg.
Az először halálra, majd életfogytiglani börtönre ítélt Asraf al-Hadzsúdzs és az ápolónők 2007-ben kegyelmet kaptak, nyolc év börtön után szabadon távozhattak. Azt állítják, hogy beismerő vallomásukat kínzásokkal csikarták ki belőlük.

A ma Hollandiában élő al-Hadzsúdzs holland ügyvédje szerint Hollandiának és az Európai Uniónak nyomást kell gyakorolnia a líbiai hatóságokra, hogy fizessék ki a kártérítést.

„Még nincs a kezében a pénz, de az ítélet nagyon fontos lépés a kártérítés felé” – jelentette ki Liesbeth Zegveld ügyvéd.

A palesztin orvos 12 líbiai állami alkalmazott ellen nyújtott be polgári kártérítési keresetet a hágai bíróságon a megkínzásában való közreműködés és embertelen bánásmód miatt. Nem valószínű, hogy a líbiaiak, akik közül egyetlenegy sem jelent meg a tárgyaláson, hajlandóak lennének – vagy egyáltalán képesek – kifizetni a kártérítést.

Az ügyvéd szerint az ítélet a líbiai államot marasztalja el, ezért sürgetni fogja az Európai Uniót, hogy gyakoroljon nyomást a kártérítés kifizetése végett. Emlékeztetett, hogy az EU és több tagállama külön is elítélte a palesztin orvos és a bolgár ápolónők elleni képtelen vádakat, és 2007-ben nyomatékosan követelték szabadon bocsátásukat.

Nemzetközi orvosi csoportok úgy vélték, hogy az orvost és az ápolónőket a hatóságok bűnbaknak tették meg a siralmas líbiai kórházi állapotokért.

Szabadon engedésük előtt al-Hadzsúdzs és az ápolónők nyilatkozatot írtak alá, amely szerint jól bántak velük, és megígérték, hogy nem fordulnak bírósághoz Líbia ellen. Később azt állították, hogy a börtönben szörnyű kínzásokon mentek keresztül.

Zegveld szerint ez volt az első úgynevezett egyetemes bírósági eljárás egy polgári peres ügyben. Az ilyen eljárás értelmében súlyos bűntény esetén a bíróságok bárhol tárgyalhatnak büntető- vagy polgári peres ügyet, függetlenül a bűncselekmény elkövetésének helyétől.

További cikkek  Biztosítási ügyvéd, ingyenes szakmai konzultációval!