Jogerős a kártérítés a ún. passzív engedetlenség szabálysértéssel vádolt járókelőnek

Az egykori taxisblokádra emlékezve  2007. okt. 26. reggel 8-ra az Erzsébet hídra blokád meghirdetésére került sor. A megjelentek a kormány ellen békésen demonstráltak.  A helyszínen  nagy számú érdeklődő is kíváncsian figyelte a történteket. G.  György a Soproni Civilek és a Közhatalom Jogsértettjeinek Egyesülete egyik vezetője is a hídon a járdáról figyelte az eseményeket. Reggel 8 óra 41 perckor már nagy létszámban voltak ott rendőri egységek, amikor elhangzott hangosbemondón, hogy a megjelentek jogellenesen gyűltek össze, ezért hagyják el a hidat a pesti hídfő, a Március 15. tér irányába.

A rendőrség ennek ellenére 6 perc múlva az oszlatásra történő felszólítását megismételte, azonban a távozás irányát már a budai hídfő irányába jelölte meg. G. György kézi hangosbeszélőn a demonstráció békés jellegét és oszlathatatlanságát hangsúlyozta és a helyszín biztosítási parancsnokával is beszélni szeretett volna. Ekkor két rendőr elfogta és kiemelte a tömegből. G. Györgyöt 11 óra 55 percig tartották fogva. Dr. N. F. János azon a reggelen a munkahelyére, a közeli egyetemre tartott, amikor az Erzsébet hídon történt eseményeket észlelte.

Az Erzsébet híd pesti hídfőjéig jutott, ahonnan a terület mielőbbi elhagyása érdekében az ott kiadott felszólításban meghatározott irányba szeretett volna távozni. Dr. N. F. János a Szabad sajtó úton rendőri sorfalba és lezárásba, továbbá az ott felgyülemlett tömegbe ütközött. Ezt követően rendőri intézkedésre került sor és 9 óra 25 perckor a BRFK Gyorskocsi utcai BV-ben előállították, ahol aznap nem is hallgatták meg. Dr. N. F. Jánost 6 óra 35 percig tartották fogva. Mindkét ügyben jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértés miatt indult eljárás, melyet végül a PKKB – hivatkozva arra, hogy a rendőri felszólítások végrehajthatatlanok voltak – mindkét eljárás alá vont személy esetében megszüntetett.

Az eljárás megszüntetését követően dr. N. F. János és G. György személyiségi jogainak sérelmére hivatkozással a védelmüket ellátó, dr. Gyurta Tibor Roland ügyvéd NJSZ  partner jogi képviselete mellett pert indított a Fővárosi Bíróságon a Készenléti Rendőrség és BRFK alperesekkel szemben. A  Fővárosi Bíróság első fokon megállapította a felperesek személyiségi jogainak az elfogás, előállítás és a fogvatartás kapcsán történő megsértését és kötelezte az elfogást, előállítást és fogvatartást végző BRFK-t dr. N. F. János javára 400.000,- Ft nem vagyoni kártérítés, míg G. György javára az elfogást, előállítást végző Készenléti Rendőrséget 300.000,- Ft és a fogvatartást végző BRFK-t   300.000,- Ft nem vagyoni kártérítés és perköltségek megfizetésére.

További cikkek  Biztosítási ügyvéd, ingyenes szakmai konzultációval!

Fellebbezés eredményeképpen másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla G. György esetében a majdnem maximális idejű, hosszú fogvatartás miatt a BRFK-val szemben megítélt kártérítést a 300.000,- Ft-ról 500.000,- Ft-ra emelte fel, egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

kiadó: Nemzeti Jogvédő Szolgálat
forrás: os.mti.hu