A baleseti kártérítés menetéről bővebben

A baleseti kártérítés menetéről bővebben

Az életben számos helyzetben különböző veszélyeknek vannak kitéve az emberek, elég csak a munkahelyi balesetekre vagy a közlekedésre gondolni. Sajnos időnként be is következnek a balesetek, ekkor pedig a vétlen személyt baleseti kártérítés illeti meg. Ez lehet vagyoni és nem vagyoni jellegű, illetve a károsult megkaphatja egy összegben vagy járadék formájában is, de nem ritka az sem, hogy a két formát kombinálják. Ahhoz, hogy a baleseti kártérítés megtörténjen, fontos lépései vannak az ügyintézésnek, amikkel érdemes tisztában lenni, hogy a károsult viszonylag hamar megkaphassa azt.

A baleseti kártérítési igényt a vétkes biztosítójához vagy magához a kárért felelős személyhez vagy szervezethez kell benyújtania a sértettnek. Ha például egy ház homlokzatáról vagy erkélyéről esik rá egy tárgy a sértettre, a kártérítés igényét ahhoz a biztosítóhoz kell beküldenie, ahol a ház tulajdonosa lakásbiztosítást kötött, és amelyhez hozzátartozik a felelősségbiztosítás is. Hasonló a szituáció akkor, ha az illető egy üzlet padlóján csúszik el. Ha az üzletnek van felelősségbiztosítása, a baleseti kártérítést a biztosítót terheli.

Ahhoz, hogy a baleseti kártérítés összegét a sértett rövid időn belül valóban kézhez is kapja, érdemes szakember segítségét kérni. Egy szakképzett, ilyen ügyekben jártas ügyvéd tudja pontosan, milyen dokumentumokat kell csatolni az igényléshez, és azzal is tisztában van, hogy hogyan kell megfogalmazni, illetve összeállítani az iratokat, hogy hosszas időzés nélkül megkaphassa a balesetet szenvedő a kártérítési összeget. A baleseti kártérítési igényhez kapcsolódó dokumentumokat a biztosító szakemberei átnézik és értékelik azt, majd tesznek egy ajánlatot. Ha ezt a károsult elfogadja, a kártérítési igény peren kívül is érvényesíthető. Azonban, ha az összeg nem megfelelő és nem is tudnak megegyezni a biztosítóval, követelését peres eljárás keretében érvényesítheti, amiben szintén a területre specializálódott ügyvéd lehet a segítségére.

Ha az utóbb említett szituációk kapcsán szüksége lenne szakemberre, vagy kérdései lennének a baleseti kártérítést illetően, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

További cikkek  Százmillió forintos kártérítési per indulhat a halálos balesetet okozó szlovák nő ellen