A kötelező biztosítás díjának emelkedéséről bővebben

Minden gépjármű-tulajdonosnak fontos a kötelező biztosítás díjának és feltételeinek alakulása. Ennek a legfőbb időszaka mindig az év vége, ami már vészesen közeleg. Nyakunkon a november, azaz a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási kampány időszaka. Idén sok minden változik, ezért nem árt egy kicsit előre felkészülni és tájékozódni, hogy kellően átgondolt döntést hozhassunk az üggyel kapcsolatban. Cikkünk ebben próbál segíteni.

A kárgyakoriság növekvése és az egyre magasabb összegű kárkifizetések miatt a szakértők előreláthatólag 10-15 százalékos díjnövekedésre számítanak. A kötelező biztosításokkal kapcsolatos fontos változás azonban az is, hogy az év végi váltóknak (vagyis akiknek még december 31. az évfordulójuk) már nem kell külön figyelmet fordítaniuk az eddigi 30 százalékos baleseti adóra, mert azontúl ezt már tartalmazni fogja az éves díj. A szakemberek tájékoztatása szerint így egy személygépkocsinak 25 és 30 ezer forint között lehet majd az éves biztosítási díja. A biztosítóknak november 2-ig kellett kihirdetniük az új tarifáikat, és november 11-ig kell elküldeniük ajánlatukat a meglévő ügyfeleiknek a szerződés szerint postán, vagy e-mailben. Ezek után lehet és érdemes elkezdeni számolgatni. Azonban ne felejtsük el figyelembe venni, hogy az eddigi kötelező biztosítási díj még nem, azonban az új már tartalmazza majd a baleseti adót is! 2010. január 1. óta a gépjárműfelelősség-biztosítási szerződésekben nem a naptári év, hanem a jármű vásárlásának időpontja számít. A szakemberek azonban még így is arra számítanak, hogy hozzávetőleg 140-150 ezer szerződésváltás történik majd. A kapkodás elkerülése érdekében érdemes mielőbb lépni, és felkeresni egy biztosítási szakjogászt.

Szeretne többet tudni a kötelező biztosítás díjának alakulásáról? Keresse mielőbb biztosítási szakjogászainkat megadott elérhetőségeinken, és kérdezzen bátran! Természetesen továbbra is állunk rendelkezésére közlekedési baleseti kártérítéssel kapcsolatban is!

További cikkek  Százmillió forintos kártérítési per indulhat a halálos balesetet okozó szlovák nő ellen