Baleseti járadék vagy egyösszegű megváltás súlyos baleseti sérülésnél

A legszigorúbb biztonsági előírások, a legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordulhatnak balesetek az élet bármely területén. Ez a munkahelyeken, üzemekben, kiemelten ott, ahol veszélyes gépekkel végeznek munkát a dolgozók, még gyakrabban előfordulhat. Azok számára, akik súlyos sérülést szenvednek, amely miatt akár munkaképességük is megváltozhat, fontos, hogy továbbra is fenn tudják tartani magukat.

Éppen ezért Magyarországon az üzemi balesetek károsultjai vagy azok számára, akiknél foglalkozási betegséget állapítanak meg, baleseti kártérítés jár. Erre a juttatásra azok jogosultak, akiknek egészsége tizenhárom százalékot meghaladó mértékben károsodott, rokkantsági nyugdíj vagy rehabilitációs járadék azonban nem illeti meg őket. Ez a károsultak részére két éven át jár, amennyiben azonban egészségük 20 százalékot meghaladó mértékben romlik, korlátozás nélkül. A baleseti sérülésekért nem csak az üzem lehet felelős, hanem más esetekben annak okozója is, például a balesetet előidéző gyalogos, lőfegyver használója vagy egy háziállat tartója. Ilyen esetekben a felelős kártérítési kötelezettséggel tartozik.

A járadék egyösszegű megváltásának kérésére, tőkésítésére ilyen esetben mind a károsult, mind a balesetet okozó felelős, illetve annak biztosítója részéről lehetőség van – ilyen esetben mind a három félnek el kell ezt fogadnia. Megfontolandó azonban a havi biztos járadék megváltása, különösen akkor, ha súlyosabb, hosszú távú egészségkárosodásról van szó.

További cikkek  Baleset a mozgólépcsőn és annak kártérítési lehetőségei