Itt a motoros szezon: tájékozódjon a motoros közlekedési balesetek kártérítéséről!

Most, hogy beköszöntött a nyár, az utakon egyre több motorossal is lehet találkozni, akik ugyanúgy ki vannak téve a veszélyeknek közlekedéskor, akárcsak a gépjármű vezetők. Sajnos a motoros balesetek egyes helyzetekben kivédhetetlenek, éppen ezért fontos, hogy a kétkerekű járművek vezetői is tisztában legyenek azzal, hogy egy esetleges közúti szerencsétlenségkor milyen kötelezettségeik vannak, illetve, hogy az adott helyzetben miképpen jogosultak baleseti kártérítésre.

Amikor például egy kanyarodó autó nem adja meg az elsőbbséget a motorosnak és elüti vagy egy gyalogos hirtelen lelép a járdáról és a motoros a vészfék miatt elesik, a kétkerekű jármű tulajdonosa vétlen sérültje lesz a baleseteknek. Ilyen helyzetekben jár a baleseti kártérítés a vétlen motorosnak. Ha autós okozta a szerencsétlenséget, akkor a kárrendezés a balesetet okozó gépjármű kötelező biztosításán keresztül történik. Amennyiben a gyalogos, vagy kerékpáros miatt következett be baleset, akkor pedig a károkozónak az általános vagy a lakásbiztosítással kiegészített felelősségbiztosításon keresztül kell kifizetni a baleseti kártérítést.

A vétlen balesetek mellett nem ritka, hogy a motoros okozza a szerencsétlenséget, például egykerekezéssel vagy szabálytalan előzéssel. Ekkor a baleseti kártérítésről értelemszerűen a motorosnak kell gondoskodnia, mégpedig a Baleseti Bejelentő nyomtatvány kitöltésével, amit a saját biztosítójánál kell leadni. Ha személyi sérülés is történt, abban az esetben a baleseti kártérítést a balesetbiztosítása, utasbiztosítása életbiztosítása vagy otthoni lakásbiztosításának feltételei szerint intézheti a kétkerekű jármű tulajdonosa.

Amennyiben olyan motoros közlekedési balesetnek volt szereplője, aminek a baleseti kártérítésének az ügyintézése jóval bonyolultabb, összetettebb, forduljon hozzánk bizalommal! Biztosítási szakjogászaink segítenek Önnek eligazodni a törvények, jogszabályok között. Ha szeretné igénybe venni szolgáltatásunkat vagy kérdései lennének a motoros közlekedési balesetek témájával kapcsolatban, keressen bennünket elérhetőségeinken!

További cikkek  A baleseti kártérítés biciklis balesetek után is igényelhető