Kerékpáros balesetek – milyen kártérítés járhat?

Az autóval történő ütközéskor természetesnek vesszük, hogy a kerékpárban esett anyagi kárt az autós a kötelező biztosításából fedezi – ha a gépjármű vezetője hibázott – de arról sokszor nem tudunk, hogy a balesetből adódó nem anyagi károkért is kérhetünk kártérítést. A nem anyagi károk keletkezésének bebizonyítása sokkal nehezebb, mint az anyagi károké, de ha sikerül a kár elszenvedését bebizonyítani, összege sokkal nagyobb lehet. Tízezres nagyságrendtől a több millió forintig terjedhet az ezen a címen megítélhető összeg a kár mértékétől függően.

Sajnos Magyarországon a kerékpárral való közlekedés kultúrája még meglehetősen gyerekcipőben jár. Annak ellenére, hogy nagyon komoly törekvések vannak a biciklizés népszerűsítésére – mint a gépjárműforgalom alternatívája, amely nem levegőszennyező, gyors, biztonságos és egészséges – a biciklis közlekedés lehetőségei, körülményei és a forgalom többi résztvevőjének hozzájuk való viszonya hagy még kívánnivalót maga után.

A biciklis baleseteknek több fajtáját különböztetjük meg: autóval ütközés, rossz útviszonyok és egyéb közúti hiányosságok miatti balesetek, gyalogos okozta esés stb. Autós kontra biciklis viszonylatban az elütések mellett, nagyon sok az elsodrásos baleset, amelyben az autós meglöki vagy kiszámíthatatlan és váratlan viselkedésével megzavarja és ezzel balesetbe sodorja a kerékpárost. A biciklisek felé mutatott felelőtlen hozzáállást bizonyítja, hogy a balesetek minden formájánál gyakori a cserbenhagyás, miközben a balesetben sérülő, sokkos állapotba kerülő biciklisnek gyakran nincs érkezése az autó rendszámának rögzítésére vagy tanúk gyűjtésére. Pedig jogai érvényesítéséhez, mind a büntető, mind a kártérítés iránti eljárás során ez alapvető fontosságú lenne, azonban ebben az esetben is ha történt személyi sérülés kérhet kártérítést a MABISZ alapjából.

Amennyiben kerékpáros okoz balesetet, akkor a kerékpáros tartozik felelősséggel az általa okozott kárért, amely szintén több millió forintos nagyságot is elérheti. Kevesen tudják, de a kerékpárral okozott károkra is lehet biztosítást kötni – de sajnos nem kötelező – illetve másik lehetőség, hogy a Magyar Kerékpárosklubba belépve a tagdíj már tartalmazza a biztosítást is. A KSH statisztikája szerint a közlekedési balesetek 10%-ban kerékpáros is részvevője a balesetnek, legtöbb esetben vétlenül.

További cikkek  Baleseti kártérítés közúton, járdán való elesés esetében is járhat!