Októberben és novemberben több a baleset

Bár balesetek minden időszakban előfordulhatnak, októberben és novemberben 17-18 százalékkal több baleset fordul elő, mint az év többi hónapjában. A Genertel adatai, melyek az előző négy évre vonatkoznak, azt mutatják, hogy az autósok októberben és novemberben koccannak a legtöbbet. Közel felük, egész pontosan 430 százalékuk nem rendelkezik cascóval, ezért kénytelen maga kifizetni a kár miatt keletkezett hibák javítását. Bár a károk nagy része nem több, mint 200 ezer forint, a többség számára ennek ellenére is megterhelő a fizetés.

A több baleset oka legtöbbször az, hogy hirtelen bejön a hideg idő, amire az autósok nem készülnek fel: sem a gépjárművet, sem a vezetési stílusukat nem alakítják át az időjárásnak és a külső viszonyoknak megfelelően. Sokszor okoz problémát, hogy a víztől, illetve jégtől az út csúszik, emiatt nem lehet olyan gyorsan megállni, mint előtte. Szintén nehezítő körülmény a köd, ez ugyanis nagymértékben rontja a látási viszonyokat. Legtöbbször hátulról megyünk bele az előttünk haladó járművekbe.

A legtöbb autós nem attól fél igazán, hogy ő maga nem figyel, és emiatt alakul ki baleset. 38 százalékuk attól tart, hogy mások hibája, esetleg szabálytalansága miatt fog balesetet szenvedni. A váratlanul jelentkező útakadályoktól és a gyalogosoktól is sokan félnek, előbbitől 33, utóbbitól 16 százalék. Magukban jobban hisznek az emberek, csupán minden 10. sofőr tart attól, hogy figyelmetlensége miatt koccan. Az elmúlt 5 évben 29 százaléknak volt balesete, ezen esetek felében ők maguk voltak a hibásak.

További cikkek  Baleseti kártérítés kiskorú gyerekeket ért közlekedési baleset kapcsán