strand balesetek

Strand balesetek csúszdaparkokban, fizetős strandokon – mikor jár kártérítés?

Hazánk minden részén rengeteg strand, illetve csúszdapark várja a víz és a nyár szerelmeseit, ahol kedvünkre szórakozhatunk, lazíthatunk. Sajnos azonban – ahogyan minden más is – úgy ez is rejteget magában bizonyos  veszélyeket, amikkel egyrészt nem árt tisztában lenni, másrészt pedig tudni kell őket megfelelően kezelni. Természetesen a legfontosabb mindig az, hogy a megelőzésre törekedjünk, de még a legnagyobb óvatosság ellenére is történhetnek időnként strand balesetek. Nézzük, mi mindent érdemes tudni ebben a témában!

Először is le kell szögezni, hogy a belépő megvásárlásával szerződéses jogviszonyba kerülünk az üzemeltetővel. Ez egy részről azt jelenti, hogy az üzemeltető jogi felelősséggel tartozik értünk sérülés esetén. Másrészről viszont arról sem szabad megfeledkezni, hogy ez a szerződés minket is kötelez arra, hogy betartjuk a létesítmény szabályait, illetve, hogy mi magunk is törekszünk a balesetek megelőzésére. Nagyon fontos, hogy a strand üzemeltetőjének kell gondoskodnia a különféle csúszdák vagy vízi kalandparkok szabályszerű használatáról, illetve az esetleges veszélyekre való figyelmeztetésről. A strand balesetek többsége ugyanis ezeken az eszközökön történik. Jogilag ezek fokozott veszéllyel járó üzemnek minősülnek, ezért a strand balesetek kártérítési ügyei során kiemelt figyelmet fordítanak a szakemberek a figyelmeztető jelzések meglétére és érthetőségére, valamint arra, hogy a helyszínen van-e vészhelyzetekre is felkészült személyzet. A strand balesetek eredménye leggyakrabban horzsolás, ficamodás, de előfordulnak csonttörések is. Ha baleset történik, akkor fontos, hogy mielőbb értesítsük az üzemeltetőt és vetessünk fel jegyzőkönyvet. A strand balesetek kártérítése a gyógyulás érdekében felmerülő extra költségekre (orvos, gyógyszerek), illetve a keresőképtelenség miatt bekövetkező bevételkiesésre igényelhető. Fontos, hogy ha a balesetet az üzemeltető által elháríthatatlan ok idézi elő, akkor mentesül a kártérítési kötelezettség alól.  

Ha strand baleset kapcsán van szüksége profi jogi segítségre, bátran forduljon hozzánk, munkatársaink segítenek a kártérítési igény érvényesítésében! 

További cikkek  Itt a motoros szezon: tájékozódjon a motoros közlekedési balesetek kártérítéséről!