Tudjon meg többet a hozzátartozói kárigényről!

Tudjon meg többet a hozzátartozói kárigényről!

Sajnos az bármikor előfordulhat, hogy egy alkalmazottat munka közben végzetes baleset ér. Ilyenkor a család, vagy a közeli hozzátartozók benyújthatják az úgynevezett hozzátartozói kárigényt, aminek kapcsán vagyoni és nem vagyoni kártérítésről is szó lehet.

A Munka Törvénykönyve szerint a hozzátartozói kárigény benyújtásakor a munkáltatónak – kártérítési kötelezettsége körében – meg kell térítenie a munkavállaló közeli hozzátartozójának a károkozással összefüggésben felmerült kárát, illetve az indokolt költségeit is. Ha a munkavállaló meghal, eltartott hozzátartozója ezen túlmenően olyan összegű tartást pótló kártérítést is követelhet a hozzátartozói kárigény benyújtásakor, amely biztosítja szükségleteinek a sérelem előtti színvonalon való kielégítését.

A hozzátartozói kárigények legkényesebb pontja a nem vagyoni kártérítés szokott lenni. E téren még mindig elég nagy a bizonytalanság, ami jórészt annak tudható be, hogy a korábbi évek legfelsőbb bírósági gyakorlata a szigorú feltételek mellett igen szűk körre szorította az ezzel összefüggő hozzátartozói igényeket.

Ha további kérdései lennének a hozzátartozói kárigényről, forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken!

További cikkek  Kártérítési ügyvédet fogadni megéri!