Tudjon meg többet a nem vagyoni kártérítésekről!

Tudjon meg többet a nem vagyoni kártérítésekről!

Még jogi szakemberek számára is igazi kihívást szokott jelenteni a nem vagyoni kártérítés értelmezése és kezelése, ugyanis a jog egyik legkevésbé kézzelfogható területe, ahol nem konkrét vagyoni kárért kell helytállnia a felelősnek, hanem egy úgynevezett immateriális, eszmei sérelemért.

A nem vagyoni kártérítésnek az a szerepe, hogy az elszenvedett sérelem hozzávetőleges kiegyensúlyozásáról a felelős olyan szolgáltatás nyújtásával gondoskodjon, ami az elszenvedett sérelemért körülbelül egyenértékű, de ugyanakkor másfajta előnyt biztosít. Az immateriális kár lényegében egy kézzel meg nem fogható dolog, vagyis a kár nem más, mint személyi jogsértés, aminek azonban nem lehet pénzbeli egyenértéke, mert az ilyen sérelmek helyrehozhatatlanok. Ettől válik ennek jogintézménye ingataggá, megfoghatatlanná, amely megszilárdításához a jog önmagában nem elegendő eszköz, ugyanis a kár mértéke nem állapítható meg objektív mérce szerint, az minden esetben a bírói mérlegelésen alapul. Többek között ezért is bizonyulnak problémás ügyeknek a nem vagyoni kártérítéssel kapcsolatos pereskedések.

Ha további kérdései lennének a nem vagyoni kártérítéssel kapcsolatban, vagy érintett az ügyben, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

További cikkek  Példátlan változás: sérelemdíj lesz a nem vagyoni kártérítés helyett