Kicsi autó, nagy kár?

Magyarország útjain rengeteg autó közlekedik naponta, és szinte nincs is olyan köztük, amely még nem okozott volna kárt. A statisztikák szerint az elmúlt időszakban látványosan csökkent a káresetek száma, de szinte ezzel arányosan nőtt a kártérítési összegek nagysága. Ezek alapján jogosan mondhatjuk, hogy a kevesebb számú balesetező autó nagyobb értékű károkat okoz. Most pedig nézzük ezt meg kissé leosztva is.

Milyen autók okoznak károkat?

Szinte minden autó előbb vagy utóbb okoz kárt. Jelenleg a magyar utakon 2,7 millió autó található. A legkisebb kategória a 37 kilowattos teljesítmény, ebből összesen 110 ezer példány A következő kategória a 38 és 50 kilowattos, melyből összesen 700 ezer van forgalomban. A harmadik kategóriában található a legtöbb autó, hiszen 1 millió olyan gépkocsi van a forgalomban, melyeknek teljesítménye 51 és 70 kilowatt közé esik. Ez a kategória a
legnépszerűbb a magyarok körében. Nem túl nagy, de még elég egy 4-5 tagú családnak.

A legtöbb magyar autótulajdonosnak az a legfontosabb szempont, hogy az autó jól kihasználható legyen, és ne fogyasszon sokat. Ez a kategória pedig szinte teljesen megfelel ezeknek a követelményeknek.

A 71-100 közötti kilowattos teljesítményű autók is népszerűek, hisz ezekből is 700 ezer van jelenleg forgalomba írva. Az ettől nagyobb teljesítményű járművek már ritkábbak, hisz a következő kategóriában, mely 101-180 kilowattos teljesítményű, csupán 227 ezer található, míg a legnagyobb kategóriában mindössze 2500.

Mely kategóriájú autók okoznak a legtöbbször balesetet?

Amennyiben megfigyeljük a statisztikákat, láthatjuk, hogy a legtöbb esetben a nagy teljesítményű autók okoznak kárt, hisz a 101-180 kilowattos kategória 4,46 százaléka okoz a legtöbb kárt. Ezzel szemben a legkisebb kategóriában ez a szám csupán 2,4százalék. Ezért mondják az elemzők, hogy a kisebb kategóriájú autók kevesebb esetben okoznak kárt.

A kártérítési összegeket nézve azonban kissé változik ez a helyzet. Szinte természetesnek mondható, hogy a legnagyobb kártérítési összegek a nagy teljesítményű autók esetében vannak. Ez a szám 564 ezer forint. Azonban a legkisebb kategóriában is viszonylag magas ez az összeg, éspedig megközelítőleg 497 ezer forint. Ezek alapján világosan látható, hogy bár a kis teljesítményű autók nem okoznak olyan gyakran kárt, de ha igen, akkor elég magas a kártérítési összeg.

További cikkek  Baleset a metrón és a kártérítési lehetőségek