Nő a biztosítás nélküli balesetek száma

A kötelező felelősségbiztosítás, ahogy a nevében is benne van, kötelező, ennek ellenére nem rendelkezik ilyennel minden autós. És sajnos egyre nagyobb azok száma, akik nem kötik meg a kötelezőt, legalábbis ezt mutatja az a tény, hogy folyamatosan nő az olyan balesetek száma, ahol a kárt okozó autósnak nincs kötelező biztosítása. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly 2066 esetben kellett az utakon okozott károkat a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) által kezelt Kártalanítási Számla (KSZ) terhére kifizetni, míg egy évvel korábban csak 1186 volt az ilyen esetek száma.

A KSZ-nek azokért a károkért is fizetnie kellett tavaly, melyek korábban keletkeztek, de elhúzódott a kártérítés összegének megállapítása, így összesen 2747 esetben kellett rendeznie a költségeket, ami körülbelül 600 millió forintos terhet jelentett. Függőkár-tartalék képzésére is szükség volt azok miatt a kártérítések miatt, amiket várhatóan megítélnek a jövőben, így további 1,8 milliárd forintot kellett tartalékolni. Ez az összeg is jelentősen csökkent 2012 óta, akkor ugyanis még 7 milliárd forint volt a függőkár-tartalék.

A KSZ kifejezetten abból a célból létezik, hogy a balesetben vétlen félnek megfizesse a károkat abban az esetben, ha a baleset okozójának nem volt kötelező gépjármű felelősségbiztosítása, de néha akkor is rendezi a költségeket, ha ismeretlen a baleset okozója. Ilyenkor azonban a Mabisz csak súlyos személyi sérülés, vagy halál esetén fizet az autóban keletkezett károkért is. Ha a kárt okozó autós biztosítója vitatja, hogy fizetnie kellene ügyfele károkozásáért, szintén a KSZ-nek kell rendeznie a számlát.

Nem meglepő módon azok az esetek vannak többségben, mikor az autósnak nincs kötelezője. A Mabisz mintegy 408 millió forintnyi kártérítést fizetett ki 1697 káreseménynél, a függőkár-tartalék pedig közel van az egymilliárd forinthoz. Ismeretlen autósok tavaly 369 esetben okoztak kárt, 300 ezer forinttal rövidítve meg ezzel a KSZ-t, azonban a tételes függőkár-tartalék több mint 386 millió forint.

További cikkek  A baleseti kártérítés biciklis balesetek után is igényelhető