Üzemi baleset: mikor nyújthat be kártérítési igényt?

Az emberek többsége gyakran összekeveri az üzemi baleset és a munkabaleset fogalmát, ami pedig például egy kártérítési igény benyújtásakor komoly bonyodalmakat, kellemetlenségeket tud okozni. Éppen ezért szükséges tisztázni jelentésüket, és pontosan tájékozódni arról, hogy mi számít üzemi balesetnek, így pedig zökkenőmentesen el lehet intézni a kártérítési igény benyújtását. Ha Ön is szeretne pontos információkat szerezni az üzemi balesetekről, most erre lehetősége nyílik!

Üzemi balesetről akkor lehet beszélni, ha a dolgozót munka közben, vagy azzal összefüggésben ér baleset. Üzemi balesetnek számít, ha például egy építőipari vállalkozás alkalmazottja munkavégzés közben, az építési területen eltöri a kezét vagy a lábát. Ebben az esetben a munkavállaló benyújthat kártérítési igényt. Ha azonban a balesetet az okozta, hogy a dolgozó nem tartotta be a munkavédelmi előírásokat, nem lehet üzemi balesetről beszélni, így a dolgozónak nincs lehetősége a kártérítési igény benyújtására.

Ugyanúgy üzemi balesetnek számít az is, ha például egy irodai dolgozót munkába menet éri baleset, ezt úti balesetnek is nevezi a szaknyelv. Ilyenkor az érintett alkalmazott csak akkor adhat be kártérítési igényt, ha a munkahelyéről az otthonába, vagy fordítva, a legrövidebb útvonalon, más úti cél beiktatása nélkül közlekedett. Ha a munkavállaló hazafelé még beiktatja a vásárlást vagy elmegy a gyermekért az iskolába, és úgy éri valamilyen baleset, nem élhet a kártérítési igény benyújtásával.  

Fontos tisztában lenni azzal is egy kártérítési igény beadása előtt, hogy az üzemi baleset egészségbiztosítási szempontból más fogalomnak számít, mint munkajogi nézőpontból. Emiatt van az, hogy vannak olyan esetek, amik egészségbiztosítási szempontból üzemi baleset kategóriába esnek, viszont munkajogi szempontból már ez megkérdőjelezhető.

Ha mindezek alapján úgy gondolja, hogy foglalkozhat a kártérítési igény benyújtásával, de ezzel kapcsolatban segítségre lenne szüksége, keressen bennünket bizalommal elérhetőségeinken! Profi, tapasztalt szakemberek gondoskodnak arról, hogy a kártérítési igény beadásához kellően felkészült legyen.

További cikkek  Amit tudni kell az építőipari munkahelyi balesetekről